2108945786 Ποσειδώνος 12, Γλυφάδα info@odontiatrikipraxis.gr
hero image
 
Περιοδοντολογία 
Κωνσταντίνος Ι. Κιούσης - Χειρουργός Οδοντίατρος - Αισθητική Οδοντιατρική - Χειρουργική Στόματος - Ενδοδοντία - Αθλητική Οδοντιατρική - Εμφυτεύματα - Λεύκανση - Γλυφάδα Αττική

 

Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τους ιστούς γύρω από τα δόντια (περιοδόντιο: ούλα και οστό) και τις νόσους που μπορούν να πλήξουν τους ιστούς αυτούς. Το υγιές περιοδόντιο είναι πολύ σημαντικό στη διατήρηση της φυσικής οδοντοφυΐας διότι αποτελεί το στήριγμα των δοντιών. Όταν το περιοδόντιο νοσεί, η διατήρηση της οδοντοφυΐας διακυβεύεται. Οι δύο σημαντικές ασθένειες του περιοδοντίου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.
Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή που περιορίζεται στα ούλα μόνο και τα κάνει να ματώνουν. Σε πιο προχωρημένα στάδια η περιοδοντική νόσος προχωράει πιο βαθιά στο κόκαλο και λέγεται περιοδοντίτιδα. Περιοδοντίτιδα λοιπόν είναι η μόλυνση στα ούλα και στο κόκκαλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να κουνιούνται και σε ακραίες καταστάσεις πέφτουν από το στόμα. 
Οι περιοδοντικές νόσοι θεραπεύονται,  πιο συγκεκριμένα η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται σε αποτρύγωση και σωστή στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα με τη σωστή φροντίδα είναι απολύτως αντιστρέψιμη. Ωστόσο αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη ασθένεια της περιοδοντίτιδας.